Tarot

tarot savjeti

Tarot portal

Tarot otkriva detalje o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ovaj drevni duhovni alat koji se sastoji od 78 karata nama pruža nmogućnost dublje samospoznaje života, i to iz jednog sasvim novog kuta. Tarot špil podjeljen je na dvadeset i dve karte velike Arkane i pedeset i šest karata male Arkane koje simboliziraju obilje života, ali i svih njegovih manifestacija. Dakle, tarot nam otkriva kako najbolje možemo primjeniti smjernice prikazane kroz simbole svake karte.

Iako je točno podrijetlo tarota do današnjeg dana ostalo tajna, on je ostao jedan od najmoćnijih mističnih alata sa izuzetnom snagom u proricanju. Tarot savjeti često su se tražili u različitim kulturama kroz stoljeća.

Pravo je podrijetlo tarot karata do danas obavijeno velom tajni. Prema mišljenju mnogih, tarot korjene vuče još iz svetih knjiga drevnog Egipta. No, prema drugoj legendi postoji mišljenje da je nekoliko mudraca htjelo sačuvati drevne mudrosti za sljedeće generacije, pa su napravili simbole na materijalu od kože koji su se najprije koristili u svrhu zabave i proricanje.

Također postoje naznake koje govore da su tarot karte tijekom XIV. stoljeća već bile dostupne u Španjolskoj i u Italiji. No, s druge strane početci tarota se vežu uz Rome koji su ga i donjeli u Europu. Za tarot se također vjeruje da sadrži mistične simbole svemira, kao i utjecaj arapske, grčke i indijske religije.

Vibracija svake tarot karte omogućava nam da pronađemo rješenja i dođemo do boljeg razumijevanja pojedinih životnih situacija. Ipak treba naglasiti da tarot nema tu moć direktnog utjecaja na događanja. Od kombinacije iz tarot karata doznajemo o djelovanju utjecaja, te dobivamo smjernice na osnovu kojih možemo donjeti nove odluke vezane uz budućnost.

Tarot ima svoju povijest

Tarot, kao i druge poznate vrste predviđanja, pokazuje zašto je njegova tradicija starija više od šest vijekova i zašto se koristila u mnogim različitim kulturama i tako često kroz povijest. Prema opće poznatoj podjeli, velika Arkana se djeli na 3 osnovne kategorije a to su:

  • Put razloga koji se odnosi na aspekte svega što je skriveno. U ovu kategoriju se ubrajaju tarot karte iz velike Arkane od  rednog broja I do broja IX.
  • Put emocija ukazuje na aspekt osjećaja, sklada, ljubavi ili mržnje. U ovu kategoriju spadaju karte od rednog broja IX do broja XVI.
  • Put duhovnosti odnosi se na aspekte duhovnosti kod osobe i njegovu povezanost sa božanskim izvorom. U nju spadaju tarot karte od rednog broja XVII do broja XXI.

Špil tarot karata  se sastoji od sedamdeset i osam karata koje se dijele na dva skupa:

  • Prvi od pedeset i šest pisama poznat je kao mala Arkana i
  • Drugi sa dvadeset i dva pisma poznat kao velika Arkana.
Kroz pedeset i šest karata male Arkane predstavljeno je i samo podrijetlo običnog špila karata koje su podjeljene na simbole – tref, srce, dijamant i pik, zajedno sa figurama kralja, kraljice i dečka.

Inače za tarot karte iz male Arkane se može reći da označavaju najvažnije karakteristike čovjeka, dok se dvadeset i dvije karte velike Arkane odnose na individualnost čovjeka. Ono što je također vrlo zanimljivo za tarot karte iz skupa male Arkane jest da se povezuju sa brojem 14 koje simbolizira cjelovitost.

Što je cilj tarot karata?

Glavni cilj tarot karata jest olakšavanje proces samospoznaje, ali i ukazivanje na potrebno sagledavanje svih životnih aspekta koji su u korespondenciji sa osnovnim načelima pojedinca. Tarot karte iz male Arkane odgovaraju određenim funkcijama: mačevi se odnose na razmišljanje, kupovi na emocije, štapovi na percepciju tj. intuiciju, novčići na osjećaje. Također ne treba zaboraviti da dvadeset i dvijee tarot karte velike Arkane označavaju određene arhetipove.

Iako tarot karte za mnoge predstavljaju drevni mistični alat proricanja, nema sumnje da je njegova najveća tajna u snazi  koja pojedincu omogućava da pronađe adekvatna rješenja i da samo slobodnom voljom odlučuje o svojoj budućnosti.

Tarot karte u sebi nose jedinstvenu energiju koja ih razlikuje od ostalih ezoteričnih alata, ali imaju i moć da vibracije i snagu prenesu tokom proricanja. Inače, tarot se smatra jednim od najučinkovitijih načina gatanja i predviđanja, i podsjeća nas kako se na svijetu ništa ne događa slučajno ili bez razloga. Dakle, kroz samo tumačenja nas tarot karte uče i otkrivaju nam mnoge naznake koje imaju ili će tek imati važan utjecaj na nas i naš život.

Jeftini tarot je vrlo praktičan

Za proricanje tarot kartama se može reći da je vrlo praktično jer nam ukazuje na sve ono što je vidljivo u fizičkom svijetu, ali i na ono što je dio mističnog i nevidljivog. Tarot nam pokazuje i značenje određenih načela koja su povezana sa duhovnim i materijalnim svijetom.

Sve se tarot karte iz velike Arkane odnose na faze prelaza, odnosno dinamične cikluse koji nas uvode u neke druge i nove faze života. Svaki ciklus prikazan u tarot kartama podsjeća na važnost onoga što dolazi, nakon čega će opet doći nešto novo za što se treba pripremiti.

Naime, polazeći od karte Budala predstavljen nam je početak jednog puta, ali i veliko putovanje koje nas vodi u nepoznato.

Tarot karte Mag, Car, Carica, Visoka Svećtenica i Visoki Svećtenik ukazuju na period odrastanja, roditelje, te na proces razvijanja kreativnosti.

Tarot karte Ljubavnici i Kočija predstavljaju period adolescencije, jakih strasti, ali i potencijalnih konflikata.

Tarot karte Pravda, Umjerenost, Snaga i Pustinjak pokazuju cikluse izazova, dobrog prosuđivanja i odluka.

Tarot karta Kotač sreće ukazuje na sudbinske prevrate i važne životne promjene.

Tarot karte Obješeni čovjek i Smrt simboliziraju vrijeme tuge, razočarenja i patnje.

Tarot karte Vrag i Kula ukazuju na preispitivanje života i neophodnost promjene.

Tarot karte Zvijezda, Mjesec i Sunce se odnose na razdoblje nove nade i tendencije ka poboljšanju.

Tarot karte Sud i Svijet predstavljaju ciklus mirenja sa svim onim što nam je sudbina donjela.

Svaka će tarot karta, uz razne kombinacije u tumačenju na poseban način dočarati sva životna iskustva koja smo prošli ili nas tek čekaju, te na njihova značenja u smislu dobrog ili lošeg.